събота, 17 март 2012 г.

ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА
Защо е необходима детоксикация на организма?

Дишаме замърсен въздух, пием замърсена вода, ядем храни със синтетични добавки... В резултат на отровата около нас и химикалите, които поглъщаме, организмът ни е пълен с токсини. Това се отразява негативно на здравето и фигурата ни. Всички системи в организма (храносмилателна, отделителна, сърдечносъдова, дихателна и т.н) са задръстени с отпадъчни вещества и не функционират нормално. Дебелеем и се обездвижваме. Като прибавим кожните проблеми и отслабения имунитет, едва ли има нужда повече да ви убеждавам в необходимостта от детоксикация на организма.
За да прочистите тялото си, да нормализирате функционирането на всички системи, да подобрите цялостното си здравословно, физическо и психическо състояние, правете детоксикация на организма при всяка смяна на сезоните.Обща програма за детоксикация на организма

Програмата за детоксикация на организма трябва да се спазва поне 21 дни, за да настъпи промяна в химичния състав на организма. Общи съвети:

Изключете от менюто си “мъртвите” храни – кафе, черен чай, алкохол, рафинирана захар и захарни продукти, сол и солени продукти, сосове, бял хляб и хлебни изделия, всякакви видове месо, дори риба, консервирани супи, яйца, мляко и млечни произведения.

Яжте само “живи” храни – в изобилие пресни плодове и зеленчуци и в контролирани количества - пълнозърнести храни, ядки, семена и варива.

Пийте много течности (дестилирана вода, плодови и зеленчукови фрешове и билкови чайове). Поне по 2,5 литра дневно.

Горещата вана и сауната също помагат за изхвърляне на токсините от тялото.

Правете леки упражнения по 10-15 минути дневно (след като се върнете към нормален режим на хранене увеличете физическата активност с включването на редовни фитнес занимания с кардио и силови упражнения).

Вегетарианството (най-вече веганството) е постоянен начин за детоксикация на организма, тъй като пресните плодове и зеленчуци са естествен детоксикатор.
Детоксикация на организма – възможни странични ефекти
Детоксикацията на организма често е съпътствана от т.нар. “лечебна криза”, която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма към промените, настъпващи в него.

Симптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават след като прочистването на организма приключи.

Водна детоксикация на организма чрез детоксикатор

Детоксикацията на организма може да бъде бърза и приятна процедура, ако е направена с детоксикатор. Това е високотехнологичен уред, който помага на тялото да се пречисти, посредством водна детоксикация – водна баня на стъпалата с електроди от мед и неръждаема стомана, и сол.

Във водата се образуват реакции между токсините, солта и металите в електрода, както и киселинната и алкалната среда на човека, чието тяло е потопено във водата. Тези реакции оцветяват водата в различни цветове и се отделят частици мазнини и слуз.

Всеки цвят показва детоксикация на различен орган от тялото: жълто-зелените частици - на бъбреците, пикочния мехур, уретрата и простатата, оранжевите - на ставите, кафявите - на черния дроб, тъмнозелените – на жлъчката, белите – на квасни гъбички, черните – на тежки метали, червените – на кръвни съсиреци, а бялата пяна – на лимфната система.

Процедурата детоксикация на организма чрез детоксикатор се предлага в spa и йога центровете. Цената за еднократен, 30-минутен сеанс е около 20-30 лв (добре е да се направи серия от няколко процедури), а продажната цена на самия уред е около 1200-1500 лв.

Детоксикаторът е противопоказен при хора с епилепсия, хемофилия, сърдечни апарати, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, деца под 5 години, бременни и кърмачки.

Друг начин за детоксикация и пречистване на организма предоставя „Програма Лесно начало” на AquaSource - Д-р С.Л. Френч (лектор и консултант по хранителна медицина)


Детоксикацията и пречистването са основен момент в постигането на оптимално здраве, повече енергия, жизненост и повишен имунитет. Само чистото тяло е способно да усвоява витамините и минералите максимално.
Замърсеният организъм не може да функционира правилно; той е задръстен от отпадни продукти.
Един на всеки трима възрастни търсят медицинска помощ заради чревни проблеми. В момента са широкоразпространени: синдром на раздразнените черва, колит, болест на Крон, дивертиколит и бактериални чревни инфекции. Влиянието на токсичното дебело черво може да бъде установено в различните системи като широк спектър здравословни проблеми и физическо неразположение сред много хора в нашето общество.

Повечето хора страдат от запек: Съществуват два вида запек. Единият е когато изпражненията, които се изхвърлят от организма са прекалено стегнати. Другият е когато стари, втвърдени изпражнения се задържат по стените на дебелото черво и не се изхвърлят в следствие на нормалното движение на червата. И двата вида са толкова често срещани сред днешното модерно общество, че едва ли някой може да ги сметне за нещо неестествено. Над 90% от населението на Великобритания вярва, че запечените им черва произвеждат нормални изпражнения! Човек задържа средно между 4,5 и 5,5 кг стари отпадни продукти, залепнали по вътрешните стени на колона (дебелото черво).

Разхлабителните не са решение! Разхлабителните само стимулират чревните движения. Повечето от тях действат като дразнят дебелото черво, което кара останалите черва да се движат. Всъщност това, което се изхвърля е самото разхлабително и по-меките свободни отпадни вещества в червата и в действителност няма изчистване от застоялите стари токсични вещества.
След като веднъж разхлабителното премине през дебелото черво, червата си остават точно толкова лениви, колкото винаги. Нищо няма да е направено по изхвърлянето на натрупаните в дебелото черво стари фекалии. Единственият дълготраен ефект от употребата на разхлабителни е отслабване на дебелото черво поради възпаление, дразнене и прекалена стимулация, както и развиване на пристрастяване към употребата им.

Хронична диария: Хроничната диария се причинява най-често от дразнене на дебелото черво. Докато има раздразнително въздействие, дебелото черво се опитва да изхвърли дразнителя чрез непрекъснато самоочистване от това, което може да бъде изхвърлено навън. При хроничната диария, натрупването на застояла слуз, понякога пълна с вредни бактерии и дори паразити, е от такава величина и естество, че активно предизвиква дразнене. При този случай, източникът на дразнения се прилепва към стените на дебелото черво и не може да бъде изхвърлен. Крайният резултат е хроничната диария. Тя често се влияе чувствително от ефикасни програми за очистване на дебелото черво.

Паразити: Обсъждането на диарията води до въпроса с паразитите, тъй като тя често се дължи на наличието им в храносмилателната система. Стомашно-чревните паразити виреят и се размножават успешно в замърсена среда. Много разновидности на глисти се загнездват в остарялото чревно съдържание, което покрива с кора стените на чревния тракт. При липса на такова съдържание, в което да се загнездят, много паразити няма къде в организма да се „приютят”. С отстраняването на тази стара, гниеща слузеста маса, организмът ще се пречисти и от паразитите.

Усвояване на хранителните вещества: Натрупването на слузесто вещество по стените на тънките черва може да попречи на усвояването на хранителните вещества, въпреки, че се приемат правилно. Човек може да усети известно подобрение във физическо отношение чрез допълнителен прием на концентрирани протеини, витамини и ензими. Подобрението е обикновено сравнително кратко, тъй като, с изключение на дрождите и планктона на спирулината, всички протеинови добавки на пазара днес са силно слузообразуващи.

С премахването на натрупания „хастар” на хранителния тракт, организмът ще може да функционира правилно, усвоявайки сам хранителните вещества, съдържащи се в пълноценните храни!

Пречистването на дебелото черво и детоксикацията са винаги необходими: Има много вегетарианци, които споделят, че поради дългите години, през които не са консумирали месо, тяхното дебело черво е сравнително свободно от разлагащи се отпадни продукти. Всяка храна, включително и плодове, се разлагат, ако останат в организма прекалено дълго. Хранителните остатъци се задържат поради наличието на слузеста маса. С обезводняването ѝ в дебелото черво, тя се превръща в лепкава, подобна на лепило субстанция, която е склонна да задържа в организма всички приети храни. Дори да консумирате сравнително малки количества продукти от мляко, тофу, бяло брашно и други слузообразуващи храни, натрупването на разлагащи се отпадни продукти ще продължи.

Най-втвърдените и трудно обработваеми субстанции в дебелото черво обаче са сред гнилостните изпражнения. Те не могат да бъдат отстранени само чрез начина на хранене. Дори и след много години консумация на продукти, които не образуват слуз, човек все още може да задържа големи количества стари, втвърдени, разложени изпражнения в дебелото черво.

Въздействие на слузообразуването: Въпреки, че прекаленият прием на слузообразуващи храни и неподходящите нива на чревни бактерии са основните причини за интоксикиране на дебелото черво, не е препоръчително веднага да се преминава към храни, които не са слузообразуващи. Както на физиката, така и на психиката им трябва време, за да се пренастроят към нов хранителен режим.
Като цяло е препоръчително да напредвате толкова бързо, колкото вие прецените и почувствате, за да отстраните постепенно повечето слузообразуващи храни от менюто си и ги замените с такива, които не са слузообразуващи. Тази промяна може да продължи от няколко седмици до няколко години. От вас самите зависи колко далеч искате да стигнете.
Преминаването през програма за прочистване на стомашно-чревния тракт е идеална възможност да направите хранителна промяна, тъй като това ще ви накара де се почувствате много по-удовлетворени, докато се храните с по-леки храни. Повечето хора смятат, че никога не биха се задоволили, хранейки се само със зеленчуци, плодове и кълнове, което е вярно, когато стомашно- чревния тракт е обременен от слузести вещества. Отстранете слузта от храносмилателната си система и ще се удивите колко солидно и засищащо може да бъде зеленчуковото, плодовото и кълновото меню.

Колкото по-малко слузообразуващи храни приемате, толкова по-здрав ще ставате. Тези, които изобщо не желаят да променят начина си на хранене също могат да имат полза, ако преминат програма за пречистване на стомашно-чревния тракт и лимфната си система. Въпреки всичко, запомнете, че не може да се постигне перфектно здраве, докато консумираната храна е силно слузообразуваща.

РЕШЕНИЕТО: Ако организмът не може да се детоксикира правилно, в него се натрупват всякакви отровни вещества. Това създава огромна вероятност за увреждания. Енергийните нива падат и много бързо се появява умора. Изследване показва, че около 8 от всеки 10 човека в днешни дни се оплакват от хронична умора и отпадналост.

Следователно можем да кажем, че организмът се нуждае от десетки различни вещества, за да поддържа дълъг и здрав живот. Една изключително важна, но често забравяна част от този жизнен процес е изчистването на организма от токсини.

„Програма Лесно начало” на AquaSource е лесен и удобен начин да се възстанови храносмилателния тракт до степен да функционира оптимално, да разгражда, усвоява и храносмила хранителните вещества. Освен това подпомага организма сам да се изчисти от токсините. Програмата съдържа Ацидофилус и Бифидус, включващи много специалния щам DDS-1 Лактобацилус Ацидофилус. Тези две жизненоважни съставки подпомагат работата на тънките и дебелите черва, както и доброто храносмилане, устното здраве, добрия имунитет, усвояването на лактозата и преработването на млечните продукти; намаляват стомашните газове, подуването и проблемите в горната част на стомашно-чревния тракт; стимулират редовното изхождане, поддържането на нормални нива на холестерола, нормалното състояние на черния дроб и детоксикацията. Повишават хранителните стойности, произвеждайки важните витамини от група В и предотвратяват растежа на вредните бактерии.

Запомнете: Пийте колкото можете повече изворна или пречистена вода заедно с Програма Лесно начало – поне 2 литра дневно.

Ако сте преминали наскоро през програмата за детоксикация Лесно начало и все още страдате от симптомите, описани по-горе, вече е време да пречистите черният си дроб. AquaSource Ливър Кленз е продукт за ПЪЛНА детоксикация, който съдържа добре познати и напълно ефикасни съставки, поставени в лесна за поглъщане капсула.

Хималайско „Соле” за детоксикация: Хималайската кристална сол е между най-ефикасните естествени лечебни средства. Един от най-добрите начини да усетите нейните забележителни пречистващи свойства е да пиете „Соле”. Тази напитка представлява физиологичен 1% солен воден разтвор, какъвто е открит в кръвта и сълзите ни. Изключително полезно е пиенето на чаша „Соле” всяка сутрин. От биохимична гледна точка, само за минути се стимулират целия стомах и черва, което от своя страна стимулира храносмилането и метаболизма. Тя балансира рН на организма и изчиства от тежки метали. Този еднопроцентов разтвор може, също така, да се използва и за изплакване на устата, лечение на афти и инфекции, избелване на зъбите и заздравяване на венците; промиване на ноздрите и очите; при дехидратация. Използвайте чистата хималайска сол за детоксикираща вана (на цялото тяло или само на краката) или използвайте солени чорапи за детоксикация.

Детоксична йонна терапия с хималайско „Соле”: Въз основа на научно откритие, удостоено с Нобелова награда за химия за 2003 г., е разработен метод, при който се реализира апаратна йонизация на водата. Съгласно научното откритие, полученото отрицателно електрическо поле се използва за възстановяване на нарушения електронен баланс на клетките в организма и отделяне на натрупаните в тях токсини. Времетраенето на една процедура е 30 минути.

Чрез йонната детоксикация могат да се постигнат следните положителни ефекти:

1. Освобождава организма от натрупани тежки метали, мазнини, отпадъчни продукти от метаболизма, от кръвоносната и лимфната система, от тютюнопушене;
2. Активира се дейността на клетките и тъканите в организма;
3. Стимулира се вегетативната нервна и имунна системи;
4. Превенция на сърдечно- и мозъчно- съдовите заболявания;
5. Намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола;
6. Стимулира се храносмилателната система и работата на черен дроб и бъбреци;
7. Нормализира се телесното тегло;
8. Намалява се нивото на свободните радикали в организма;
9. Улеснява се заздравяването на рани и преодоляването на кожни проблеми;
10. Улеснява се способността на клетките и тъканите да релаксират, в резултат на което се подобрява качеството на съня.

Добави в Svejo

1 коментар:

  1. Статията е много полезна и дава много информация. Детоксикацията чрез избягването на мъртви храни е един вид пост - не е толкова сложна и не е дълга.

    ОтговорИзтриване