четвъртък, 30 април 2009 г.

СМЯХ И ЗДРАВЕ

       Научно е доказано, че смехът укрепва имунната система, намалява се остротата на алергичните реакции, понижава се нивото на захарта при диабетици, подобрява се самочувствието на хора с депресия. Смехът снижава нивото на болката, укрепва белите дробове и сърцето, увеличава броя на антителата в човешкото тяло и подсилва клетките на имунна система. Когато се смеем, клетките-убийци на тумори и вируси, се увеличават заедно с Т-клетките, Б-клетките и протеина гама-интерферон (който се бори с болестите). Освен че намалява кръвното налягане, смехът повишава кислорода в кръвта, което стимулира оздравителните процеси.

Смехът е не само полезен за здравето ни, но и за хубавата ни фигура. Причината е, че той ускорява ритъма на сърцето с 10-20 процента. Това означава, че ако се смеете искрено и силно за около 10-15 минути, ще изгорите между 10 и 40 калории. Освен това усмивките удължават живота на човек и му осигуряват здраво сърце. Затова ако искате да се чувствате добре, бъдете оптимисти, съветват специалистите. Това пък не е трудно, зависи само от начина, по който човек възприема света. Песимистите обвиняват себе си за всяка лоша новина или случка в живота им. Оптимистите пък търсят да видят добрата им страна. Според тях нищо лошо не трае завинаги и след него винаги идва доброто.

Макар че някои хора мислят, че е невъзможно нещо толкова просто и безболезнено като смехът да подсилва коремните мускули, установено е че е по-добра и по-забавна тренировка от коремните преси. За да може смехът наистина да подейства, трябва да трае най-малко 30 секунди, докато смеещият се не усети лека пареща болка.

Според някои научни проучвания смехът увеличава нивото на катехоламините - химични вещества, произвеждани от мозъка, които могат да противодействат на възпаленията, като активизират имунната система. Катехоламините увеличават и производството на ендорфини - естествените опиати на тялото. С други думи, смехът е в състояние пряко да облекчи болката чрез физиологически средства и да ни помогне да се отпуснем.
Най-важната психологическа функция на хумора е да ни измъкне от обичайната мисловна рамка и да поощри новите перспективи. Психолозите отдавна са посочили, че едно от най-добрите мерила за душевно здраве е способността да се надсмиваш над себе си, но с лека самоирония, не със самоунищожаващ сарказъм.

   Спортът, смехът и играта са тясно свързани.  Към тях трябва да се подхожда горе-долу по еднакъв начин. Те имат сходно въздействие върху тялото и ума. Те ни помагат да освободим детето у себе си. Сериозните хора, които не си позволяват да играят, по-трудно оздравяват и по-трудно променят живота си, без които не е възможно да се справят с болестта. На някои хора играта и смехът трябва да им бъдат предписани, за да не изпитват чувство за вина, че играят или че се смеят.

Трябва да се научим да даваме приоритет на играта в живота. Като всички останали положителни промени, това също е следствие от първата, най-важната крачка към изцелението: да се научим да обичаме себе си. Всеки от нас трябва да се потруди да открие забавни игри, книги или филми, да играе игри, които харесва, да разказва вицове, да драска или да се забавлява с книжки за оцветяване - каквото избере детето в него. Играта не само ни кара да се чувстваме добре; тя също така отваря вратата на съзидателността, основен елемент на вътрешните промени. Изберете да обичате и да правите другите щастливи и животът ви ще се промени, защото ще откриете щастието и любовта. Първата крачка към вътрешния покой е решението да даваме любов, не да я получаваме.

Добави в Svejo

1 коментар: